TENSION-FREE TRANSVAGINAL TAPE (TVT) VE TRANSOBTURATOR TAPE (TOT) GİRİŞİMLER İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ

TENSION-FREE TRANSVAGINAL TAPE (TVT) VE TRANSOBTURATOR TAPE (TOT) GİRİŞİMLER İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE RIZA BELGESİ

Tanı ve İşlem : Idrar kaçırma üretranın (idrar torbasından dışa açılan ve idrar atılımını sağlayan kanal) orta kısmının ve idrar torbası boynunun cerrahi olarak asılması ya da üretra altına yapay bantlar (polipropilen meş) yerleştirilmesi ile idrar kaçırma düzeltilmektedir. Bu ameliyat ile stres üriner inkontinansın (karın içi basınç artması durumlarında idrar kaçırma ; öksürme, hapşırma, zıplama gibi) tedavisi amaçlanmaktadır. Urge üriner inkontinans ve aşırı aktif mesane semptomları (aniden idrara çıkma hissi vb.) düzelmez.

Önerilen Cerrahi Girişim :

o TRANSOBTURATOR TAPE (TOT)
o TENSİON-FREE TRANSVAGINAL TAPE (TVT)

Cerrahi İşlem Riskleri: Tedavisiz durumumun devam etmesi durumunda riskler ve zararlar olabileceği gibi, benim için planlanan cerrahi, medikal ve /veya tanısal işlemlerle de riskler vardır. Cerrahi, medikal ve/veya tanısal işlemlerin tümüne özgü olan enfeksiyon, damarlarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu, kanam, alerjik reaksiyon, kalp krizi, akciğerlerde havalanma azlığı(atelektazi) ve hatta ölümün olabileceğinin farkındayım. Bana uygulanacak olan girişimle ilgili ayrıca aşağıdaki risklerin de bulunduğu bana ayrıntılı olarak anlatıldı. Bana anlatılan bu risklerden bazıları oldukça enderdir. Rahim alınması ameliyatı (histerektomi) ve yumurtalıkların alınması özellikle daha önceden ameliyat geçirmiş kişiler (sezaryen ameliyatı) ya da mevcut bir hastalığı olanlar ( kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, böbrek ya da karaciğer nakli geçirmiş hastalar, pıhtılaşma bozukluğu ve damar hastalığı olanlar, bağ dokusu hastalığı olanlar, endometrioz hastalığı ve buna bağlı karın içinde yapışıklıkları olan hastalar ve sigara içenlerde daha risklidir.

Yukarıda belirtilen riskler dışında TOT ve TVT girişimleri için özel olan riskler şu şekilde sıralanabilir ;

o Ameliyat kesi yerinde, karın içinde, idrar yollarında, bulantı-kusma, ağrı ve ateşle seyreden iltihab (enfeksiyon) gelişebilir.
o Idrar torbası ( mesane ) zedelenmesi,
o Üreter ( böbrekten idrar torbasına uzanan tüp ) zedelenme riski
o Ince ve kalın bağırsak hasar görmesi, buna bağlı olark karına ağızlaştırılması (kolostomi)
o Ameliyat sırasında ve sonrasında durdurulamayan kanama ya da kan toplanmasına (hematom) bağlı o bölgeyi besleyen ana damarların (arteria interna iliaka) bağlanması,
o Cinsel işlev bozukluğu, cinsel ilişki esnasında ağrı (disparoni),
o Pelvik organ sarkmasının ameliyat sonrası devam etmesi ya da bir süre sonra yeniden ortaya çıkması,
o Karın içindeki büyük damarlarda zedelenme ve kanamanın ortaya çıkması,
o Ameliyat sonrası gelişen yapışıklıklara bağlı karın ağrısı ve barsak tıkanıklığı,
o Girişim sonrası idrar yapamama ve buna bağlı kısa ya da uzun dönemi mesane sondası takılması, o Kullanılan bant, meş gibi yapay materyallere bağlı kompikasyonlar, meş erozyonu (meşin hazneye veya mesane içerisinde görülmesi), tekrar cerrahi gerektirebilmesi,
o Ameliyathane koşullarında üretral genişletme ve /veya sling(bant) gevşetilmesi ve /veya dikiş alınması,
o Mesane bölgesi, kasık ya da bacakta uzun süreli ağrı,
o Sık sık idrara gitme, ani idrar yapma hissi ile beliren idar kaçırmanın başlamsı ya da devam etmesi,
o Cerrahi girişim sırasında atılan dikişlerin mesaneden geçme riski ve sistoskopi (kamera ile mesane içinin görüntülenmesi) yapılması gerekliliği,
o Dikişlerin mesaneden geçmesi ve ileride mesane taşı oluşumu,
o Dikişlerin makattan geçmesi ve fistül gelişmesi riski,
o Makat bölgesinde (rektum), hazne tepesinde dikiş atılırken ya da dokulara arası açılırken (diseksiyon) barsaklarda ve makat bölgesinde (rektum) barsağın bir kısmının karın karın duvarına ağızlaştırılmasını gerektirebilecek zedelenmenin ortaya çıkması ,

Yukarıda belirtilen komplikasyonlar nedeniyle hastanın yeniden ameliyat edilmesi gerekebilir. Ameliyattan sonra uzun vadede karındaki kesi yerinde sertleşme (skar – keloid), karın duvarında fıtık gelişimi gibi komplikasyonlar görülebilir.

İşleme Alternatifler ; Tıbbi ilaç tedavisi- İşaretlenen cerrahi tedavi dışındaki diğer cerrahi tedaviler- Bulky ajan enjeksiyonu. Fizik tedavi, mesan egzeriszleri – Sürekli ya da aralıklı sonda takma- Hazneden halka şeklindeki aletler (pesser) ile sarkmış rahimin yerinde tutulması veya bu yöntemlerden birkaçının birlikte kullanılması.

GENEL KOMPLİKASYONLAR

Ameliyat genel komplikasyonu olarak koter plağı yanığı oluşabilir ve hasar oluşabilir. Bu hasarlar kalıcı olabilir, tekrarlayıcı tedavi ve müdahale gerektirebilir.

Tedavi kabul edilmezse karşılaşılacak sonuçlar; benim için uygun görülen cerrahi girişim yapılmazsa hastalığım ile ilgili oluşabilecek aşağıdaki durumlar bana anlatıldı. Idrar kaçırma yakınmam, vajen tepesi sarkması, rektosel ve sistosel hastalıllarım devam eder, artabilir, bu durum benim yaşantımı bedeni ve psikolojik ve sosyal boyutta etkileyebilir. Benim özel durumumdan kaynaklanan aşağıdaki sonuçlarla da karşılaşabileceğim bana anlatıldı.

Bir Cevap Yazın

Scroll to Top
Call Now Button