KLİTORAL HUDOPLASTİ / KLİTORİS BÖLGESİ ESTETİĞİ RIZA BELGESİ

KLİTORAL HUDOPLASTİ / KLİTORİS BÖLGESİ ESTETİĞİ RIZA BELGESİ

Hasta TC Kimlik No: Hasta Adı Soyadı: Doğum Tarihi: Cinsiyet:

Sayın hasta/ Vekili Yasal Temsilcisi;
Bu form hasta hakları mevzuatı uyarınca tıbbi durumunuz ve hasta tanı, tedavi ve bakımı için size önerilen tıbbi/cerrahi tedavi ve tanıya yönelik tüm işlemler ve bu işlemlerin olası riskleri hakkında bili sahibi olmanız için hazırlanmıştır. Bunların etkileri ve sonuçları bir takım genellikler arz etmek ile birlikte, kişiden kişiye farklılıklarda göstere bilir veya aşağıda belirtilenlerle sınırlı kalmayabilir. Bu bağlamda, hekimlerimizin ve sağlık görevlilerimizin sorularına tam, doğru ve eskizsiz cevaplar verilmiş olması son derece önem taşır.
Tıbbi tedavi ve cerrahi girişimlerin yaralarını ve olası risklerini öğrendikten sonra, önerilen tanı ve tedaviyi kabul etmek veya etmemek kendi kararınıza bağlıdır. Bu formun amacı sizi endişelendirmek, korkutmak veya yapılacak tıbbi uygulamalardan uzak tutmak değil, sağlığınızla ilgili konulara size daha bilinçli bir biçimde ortak etmek ve onayınızı almaktır. Arzu ettiğiniz takdirde sağlığınız ile ilgili tüm bilgi ve dökümanlar size verilecektir. Aşağıda yer alan bilgilerin tamamı, modern tıp bilimi içinde ve kapsamında bütün dünyada kabul gören uygulamaklar ve olası durumlardır.

BİLGİLENDİRME ÖN TANI : ………………………………………………………………………………………………………. PLANLANAN TEDAVİ/TAHMİNİ SÜRE :……………………………………………………………………………………… GENEL BİLGİ

Klitoral Hudoplasti- Clitoral Hoodoplasty; klitoris bölgesi estetiği, klitoris üzerindeki cilt katlantılarının alınması; böylelikle klitoris üstü bölgesindeki kırışıklıkların giderilerek bu bölgeye daha estetik bir görünüm kazandırmayı amaçlayan bir operasyondur. Halk arasında klitoris düzeltme operasyonu olarak da bilinir. Klitoris hudoplasti genelde ‘’ labioplasti ‘’ yani iç dudak estetiği ameliyatları sırasında yapılmaktadır. Bazen de yalnızca iç dudak ameliyatı (labioplasti) geçirip, yeterli estetik tatmini yaşamayan hastalarda daha sonradan ikinci bir ameliyat olarak da talep edilebilmektedir.

Operasyon öncesi muayenede dış genital bölge dokularına bakılarak; genital bölge estetiğinin hangi genişlikte yapılacağını, neleri kapsayıp neleri kapsamayacağını, hangi operasyon ve anestezi yönteminin seçileceği konularında hastalara ameliyat öncesinde ayrıntılı bilgilendirmenin yapılması ve onayın alınması da şarttır.

Klitoral Hudoplasti Nedir?

Klitoral Hudoplasti, İngilizcede ‘’ Clitoral Hooddoplasty’’olarak geçer. Klitoris kadınlarda ki haz ve orgazmı sağlayan ana organdır. ‘’ Hood’’ ise tepe, tümsekçik, -plasti eki de estetik ameliyat anlamında kullanılır. Böylelikle ‘’ klitoral hudoplasti’’ klitoris üzeri tümsekçiğin estetik operasyonudur. İşlem sırasında klitoris organı zarar görmediğinden cinsel haz ve orgazm üzerine olumsuz bir etkisi de yoktur.

Klitoral Hud Nerededir?

Genital bölgedeki iç dudaklar (labia minora) yukarıda iki ayrı tabakaya yarılır. Alt tabakada ki kısımlar klitorisin dışarıdan bakıldığında görünen tek yeri olan baş kısmına (glans klitoridis) bağlanan, ‘Frenulm’ adı verilen, iki taraflı ince bağ dokusunu oluşturur.
İç dudakların üst tabakası her iki taraftan yukarıya çıkarak birleşir, klitorisi örter ve erkekteki penisin sünnet derisine(prepisyum) karşılık gelen kısmı oluşturur. Bu kısma ‘ klitoral hud’ yani klitoris tepesi adı verilir.

Klitoris bilgesi estetiği neden yapılır?

Klitoris bölgesi estetiği genelde labioplasti sırasında yapılan bir operasyondur. Labioplasti sırasında iç dudaklar küçültülüp hoş bir görünüm kazandırıldıktan sonra çoğu hasta da klitoris üzeri cilt kırışıklıkları, katlantıları kalmakta, böylelikle bu bölgedeki kabarıklık adeta bir ‘mikropenis’ görünümünü ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle iç dudak estetiği olan hastaların tamamına yakınında klitoris bölge estetiği de ameliyatı da yapılmalıdır. Aksi takdirde hastalar tarafından operasyon sonrasında hoş olmayan görünümler, buna bağlı olarak da memnuniyetsizlikler baş göstermektedir.

Klitoral Hudoplasti Nasıl Yapılır? Klitoris estetiği

Klitoral Hudoplasti operasyonları genelde iki şekilde yapılmaktadır. Birisi klitoris üzerindeki merkezden yapılan kesi (central incision), diğeri de iki taraflı yan kesiler (bilateral incions) şeklindedir. Ne tür bir kesinin yapılacağı, hastanın dokusunun durumuna göre karar verilmektedir. Aynı seansta ‘frenuloplasti’ operasyonu da yapılabilir.

Frenuloplasti nedir? Frenulm estetiği

Küçük dudakları klitorisin ‘nohut şeklinde’ dışarıdan görünen baç kısmına bağlayan bağ dokusu yani ‘frenulm’ bazen normalden iri ve kalın olabilir. Bu durumda labioplasti, klitoroplasti ile birlikte frenuloplasti, yani frenulm dokusunun da estetiği yapılabilmektedir.
Frenuloplasti; frenulm bölgesinin estetiğidir; yani kalın, kaba veya normalden iri görünümdeki frenulmların iki taraflı olarak küçültülmesi ve estetik olarak daha hoş bir görünüm sağlanması için uygulanan bir operasyondur.

Klitoral Hudoplasti Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Operasyonu geçiren hastalar aynı gün içinde evlerine giderler, 2-3 günde işlerinin başına dönerler, ameliyat dikişleri ortalama olarak 15-20 günde kendiliğinden erir ve 1 ay sonrasında cinsel ilişki serbesttir.

Klitoral Hudoplasti Cinsel Hazzı Etkiler mi?

Klitoral hudoplasti cinsel hazzı olumsuz yönde etkilemez. Hatta fazla cilt katlantılarının alınması ve bu şekilde klitorisin mekanik etkiye daha açık hale gelmesi ile orgazm fonksiyonunun kolaylaştığı pek çok hastamız tarafından ifade edilmektedir.

Cinsel haz ve orgazmı kolaylaştıran faktörlerden birisi de genital bölge estetiği sonrası hastalarda oluşan özgüven duygusudur. Böylece ilişkiler sırasında konsantrasyon artışı olmakta, buna paralel şekilde haz duygusu artmakta ve orgazm işlevi de kolaylaşmaktadır.

CERRAHİ İSLEM RİSKLERİ :

Tedavisiz durumumun devam etmesi durumunda riskler ve zararlar olabileceği gibi, benim için planlanan cerrahi, medikal ve /veya tanısal işlemlerle de riskler vardır. Cerrahi, medikal ve/veya tanısal işlemlerin tümüne özgü olan enfeksiyon, damarlarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu, kanama, alerjik reaksiyon, anaflaksi, kalp krizi, akciğerlerde havalanma azlığı(atelektazi) ve hatta ölümün olabileceğinin farkındayım. Bana uygulanacak olan girişimle ilgili ayrıca aşağıdaki risklerin de bulunduğu bana ayrıntılı olarak anlatıldı.

Yukarıda belirtilen riskler dışında klitoral hudoplasti / klitoris bölgesi estetiği girişimleri için özel olan riskler şu şekilde sıralanabilir ;

Cerrahi, medikal ve/veya tanısal işlemlerin tümüne özgü olan enfeksiyon, damarlarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu, kanama, alerjik reaksiyon, anaflaksi, kalp krizi, akciğerlerde havalanma azlığı (atelektazi) ve hatta ölüm riski mevcuttur.

Kanama: Genellikle işlem sırasında koter yardımıyla kanama odakları kontrol altına alınır. Buna rağmen erken dönemde bir travma oluşması bölgede yeni bir kanama oluşmasına yol açabilir ve nadiren müdahale gerektirebilir. Ameliyat sırasında kesi yerinde kan toplanması (hematom) olabilir.

Enfeksiyon: Bu bölge mikroorganizmalardan çok zengin bir bölgedir. Aynı şekilde kan dolaşımı açısından da zengin bir bölge olduğunda enfeksiyonla çok karşılaşılmaz. Temiz tutulması, önerilen antiseptiklerin kullanılması enfeksiyon görülme ihtimalini azaltır.

Yara ayrışması: Erken dönemde aşırı bir gerginlik, enfeksiyon ya da travma bu bölgede yara ayrışmasına yol açabilir. Genellikle pansumanlarla kapatılabilecek boyutlardadır. Nadiren yeniden dikilmesini gerektiren bir yara ayrışmasıyla da karşılaşılabilir. Bu daha çok diyabet ve kanser gibi yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin varlığında söz konusudur.

Anatomik başarı ile hastanın isteği aynı olmayabilir genel standartlar baz alınarak işlem gerçekleştirilir. Sıklıkla labioplasti ile uygulanan bu işlem sonrası renk değişikliği, dudaklar arası büyüklük farklılığı asimetri oluşabilir. Düzeltmek için ikinci ameliyat gerekebilir.

Ağrılı olması nedeniyle cinsel ilişkide zorluk yaşanması: Son derece nadir bir durumdur. Bazen psikolojik nedenlerle oluşabilir. İlk aylarda nedbenin yarattığı gerginlik ve ağrı nedeniyle cinsel ilişkide zorluk yaşanabilir. Ama birkaç ay geçtikten sonra genellikle böyle bir problem beklenmez.

Ameliyattan sonra uzun vadede kesi yerinde sertleşme (skar – keloid) gibi komplikasyonlar gelişebilir.

ALTERNATİF TEDAVİLER …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………….

Hastaya Özel Durum Var mı ?

Yok var ise açıklayınız………………………………………………

ONAY

Yukarıda anlatılan bilgileri okudum ve aşağıda imzası olan doktor tarafından bilgilendirildim. Yapılacak olan tıbbi ya da cerrahi müdahalenin amacı, riskleri ve komplikasyonları açısından bilgi sahibi oldum. Ek başkaca bir açıklamaya gerek duymadan, hiçbir baskı altında kalmadan ve bilinçli olarak bu işlemi onaylıyorum.

Tedavimle ilgili olarak tarafıma yapılacak girişimlerde herhangi bir şekilde şuurum kaybolduğunda veya onay veremeyecek duruma düştüğümde onay vermek ve tedavimle ilgili her türlü bilgiyi almak üzere ……………………………………………………………………………….. isimli kişiyi yetkili kılıyorum.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………. ( El yazısı ile ‘ okuduğumu anladım kabul ediyorum ‘ yazınız. )

Hasta
Adı Soyadı………………………………………………. İmza
Tarih / Saat

Hastanın vekili/yasal temsilcisi*
Adı Soyadı………………………………………………. İmza
Tarih / Saat

*Son paragrafta adı geçen kişi imzalamalıdır.

Yukarıda ismi yazılı hasta/hasta yakınına tarafımdan hastalığı, yapılacak olan girişim, bu girişimin nedeni ve faydaları, girişim sonrası gereken bakım, beklenen riskler girişim için eğer gerekli ise uygulanacak olan anestezi tipi ve anesteziye ait risk ve komplikasyonlar konusunda yeterli ve tatmin edici açıklamalar yapılmıştır. Hasta / hasta yakını, girişime yönelik yeterince aydınlatıldığına dair kendi rızası ile bu formu imzalayarak onaylamıştır.

Doktor
Adı Soyadı………………………………………………. İmza
Tarih / Saat

Hastanın Dil/İletişim Problemi o Yok

var ise açıklayınız ……

Bir Cevap Yazın

Scroll to Top
Call Now Button